MAART TAPTE UIT VERSCHILLENDE VAATJES
In maart was de temperatuur aan de iets te hoge kant, was het veel te nat en de zon scheen veel minder dan gebruikelijk. Wat een verschil met vorig jaar. Toen was het superdroog (6 mm) en recordzonnig (243 uren), maar ten opzichte daarvan werd er nu uit het verkeerde hout gesneden. Na de veel te droge februari volgde nu een veel te natte maand. Het regiototaal bedroeg 93,1 mm tegen normaal 60,3 mm. In 2019 viel er 124,6 mm. Door al die regen had de zon het vrij moeilijk. Toch wist ze nog 126 uren op de teller te krijgen. Gewoonlijk is 146 uur. De eerste decade was 2,5 graad te koud, maar daarna liep het gemiddelde gestaag op. Uiteindelijk kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur uit op 6,4 graad en dat is 0,5 graad boven het gebruikelijke (5,9 graad).
STEENKOUD BEGIN
Onder invloed van een sterk hogedrukgebied tussen Schotland en IJsland begon de meteorologische lente steenkoud. De temperatuur zakte in Siegerswoude op woensdagochtend 1 maart namelijk weg naar -5,7 graad tegen Drachten-W -3,3 graad. Zo koud was het zelfs de afgelopen winter niet geweest. De instraling van de zon was trouwens al behoorlijk merkbaar en de amplitude (verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur) was dan ook groot. Later in de middag registreerde Drachten-W 10,4 graad. Hetzelfde hogedrukgebied trok zich terug naar Ierland en daardoor hadden we verschillende soorten weer. Tijdens het weekeinde van 4 en 5 maart passeerden met name in de avond en nacht enkele buien. Op donderdag 2 en vrijdag 3 maart bleef het droog. Na de mist op donderdagochtend volgde veel zon en op vrijdagmiddag (Boornbergum in de ochtend -3,5 graad) kwam er vervolgens weer meer bewolking.
DEPRESSIE
In de nacht naar maandag 6 maart kwam er boven Schotland een depressie tot ontwikkeling en dit exemplaar, uitdiepend tot 975 hPa, koerste vervolgens richting Denemarken. In de nacht naar maandag viel er regen en natte sneeuw en later op maandag begon het opnieuw te regenen. Dinsdag 7 maart liet de zon zich wel zien, maar trokken vanaf de Noordzee in de inmiddels aanwezige koude lucht enkele (winterse) buien over. De neerslag liet in Drachten-KNMI een hoeveelheid achter van 17,2 mm.
SNEEUW(DEK)
De weerkaarten gaven aan dat vanuit het zuiden een portie zachte lucht in aantocht was en ons vrijdag 10 maart zou overspoelen. De atmosfeer dacht daar heel anders over. De scheidingslijn tussen de koude en zachte lucht verbleef boven Limburg en langs die lijn verplaatste zich ook nog eens een depressie oostwaarts. Een interessante situatie wat betreft de neerslagsoort en wat afgelopen winter niet geschiedde, gebeurde nu wel. Later op donderdagmiddag 9 maart begon het te regenen en in de avond ging dit goedje over in (natte) sneeuw. Vrijdagmorgen werden we wakker in een witte wereld (sneeuwdek 2 centimeter) en die wereld werd alsmaar witter. Het bleef (licht) doorsneeuwen, echter in de namiddag en avond volgde een intensieve zone met matige sneeuwval. Daardoor groeide het sneeuwdek aan tot 6 centimeter in Haulerwijk tot 8 à 9 centimeter elders. De temperatuur kwam daarbij niet hoger dan 2 graden.
SMELTPROCES
Na het oplossen van de sneeuwdampen bevatten de regenmeters een flinke slok water en de hoeveelheid liep uiteen van 29 mm in Boornbergum tot 16,5 mm in Haulerwijk. Zaterdag 11 maart werd een dag met flink wat zonneschijn. In Siegerswoude vroor het in de vroege ochtend nog matig (-5,1 graad), maar in de middag steeg de temperatuur naar +6 graden, waarbij het smeltproces flink op gang kwam en de meeste sneeuw als sneeuw voor de zon verdween. Gaandeweg zondag 12 maart werd het groener en groener. In de ochtend dwarrelden er, tijdens een temperatuur van +1 graad, nog wel sneeuwvlokken neer, maar de binnenkomst van de zachte lucht was niet te stuiten. In de loop van de middag steeg het kwik naar … 9 tot 10 graden.
WINDGEWELD
De afwisseling was overigens groot. Zo deed een depressie van 966 hPa boven het noorden van de Noordzee de zuidwestenwind op maandag 13 maart toenemen tot hard of stormachtig, kracht 7 of 8. De daarbij optredende windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur veroorzaakten zelfs overlast en schade. De temperatuur ging tijdens het windgeweld in Drachten-W omhoog naar 15,2 graad. Dinsdag 14 en woensdag 15 maart was het met 7 tot 9 graden weer een flink stuk kouder en later op dinsdag waaiden hagelbuien over. Donderdag 16 maart was de zachte lucht weer aan zet.
PRIMA DAGEN
Afgezien van een paar weinigzeggende buitjes werden vrijdag 17 en zaterdag 18 maart wel prima dagen. Naast de bewolking waren er ook zonnige momenten en de warmste dag werd de zaterdag. Haulerwijk en Opeinde maten een voorjaarsachtige temperatuur van 16,9 graad, Drachten-W 16,7 graad, Boornbergum 16,5 graad, Sumar 15,7 graad en Siegerswoude 15,5 graad. Zondag 19 maart stonden we weer met beide benen (bewolkt en 10 tot 11 graden) op de grond.
WATERDRAGERS
Een depressie op de Atlantische Oceaan luidde vanaf maandag 20 maart een zeer wisselvallige en winderige periode in. Er werden diverse waterdragers naar ons land afgevuurd en die troffen vooral doel in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 en in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 maart. Haulerwijk en Siegerswoude tapten in de eerste nacht 27 en 22,8 mm af, terwijl het tweede regenfront in Drachten-W 9,1 mm dumpte. Tussen de twee regengebieden in scheen de zon en donderdag werd het in Drachten-W 15,5 graad.
TIJDELIJK FRISSER
Een opkomend hogedrukgebied boven het midden van Europa en een depressie gearriveerd boven Scandinavië deed de stroming op zondag 26 en maandag 27 maart kantelen naar de kille noordwesthoek. Zondag bleef het droog, maar maandag trok een enkele bui met hagel en sneeuw landinwaarts. Bovendien bleef de middagtemperatuur steken op 8 graden en in de nacht naar dinsdag 28 maart kwam het zowaar tot lichte vorst (Siegerswoude -1,4 graad). Na dinsdag zorgde een depressie in de buurt van IJsland voor een vlot herstel van het zachte (Drachten-W donderdag 15,9 graad) en wisselvallige weer.
CIJFERS MAART
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi