INLEIDING

Vanaf januari 2016 beschik ik over een weerstation: Davis Vantage Pro2

De volgende gegevens worden hierbij vastgelegd:

  • temperatuur;
  • neerslag;
  • windsnelheid en richting;
  • barometer (luchtdruk).

Vanaf mei 2017 wordt de neerslag berekend via een Hellman regenmeter, dit i.v.m. de afwijking die de Davis heeft.

Het station is aangesloten op internet en kun je dus live volgen, op deze site (in een zgn iframe) of rechtstreeks. Zie de link bij Regio stations.

windvaan

weerstation1

REGIO STATIONS

Gezamenlijk met een aantal regio-stations wordt de data verzameld en maandelijks een rapport opgemaakt. Centrale aanspreekpunt is hier weerstation "it Hiemhuske" (Opeinde) van Jelle Booi. De teksten van de weerrapporten zijn dan ook van zijn hand.

Gevolgd worden de meteorologische indelingen. Een meteorologisch jaar loopt van 1-12 t/m 30-11.

De waarnemers bevinden zich in de volgende plaatsen:

Boornbergum
Drachten-KNMI
Drachten (West)
Haulerwijk
Opeinde
Rottevalle (v.a. 2020 vervallen)
Siegerswoude
Sumar
Ureterp

NORMWAARDEN

Iedere 10 jaar worden de normwaarden opnieuw vastgesteld, en gelden dan eveneens voor 10 jaar.

De normwaarden van de afgelopen jaren kun je hier vinden.

 

WEERRAPPORTEN

Na afloop van iedere maand, geven de diverse rapporteurs de gegevens door naar een centraal punt. Mede aan de hand hiervan wordt een maandelijks weerrapport opgesteld.

Na afloop van het meteorologisch jaar maakt Jelle Booi een rapport waar ook per seizoen wordt teruggeblikt en natuurlijk een jaaroverzicht. De weerrapporten van de diverse jaren zijn hier hier te vinden.

 

TOELICHTING

Bij de maandelijkse rapporten vind je onderaan een pdf, met daar op verschillende gegevens van mijn weerstation Drachten(-West). Een kort toelichting is op zijn plaats.

De temperaturen zjin veelal hoger dan gebruikelijk bij de officiële stations, dit omdat ik woon in een woonwijk, dus beschut tussen de huizen e/o bomen (het zgn tuineffect).

In mei 2015 is de regenmeter opnieuw afgesteld. Vanaf 1-2016 gaf de meter ca 20-25% te weinig aan. Vanaf 5-2017 is de afwijking kleiner en ligt nu op ca 5-10%. Vanaf mei 2017 gebruik ik een speciale Hellman regenmeter welke veel nauwkeuriger is, en waarvan de cijfers dan ook vermeld zijn in de rapporten vanaf mei 2017.

Veel plezier bij het lezen!