JULI: BEZEM DOOR DE ATMOSFEER
Juli was zeer nat, maar het aantal uren zonneschijn en temperatuur waren vrij normaal. Juni was een indrukwekkende zomermaand, maar deze maand tapte uit een geheel ander vaatje. De hooimaand liet het lelijk zitten. Er was flink wat actie in de atmosfeer en op woensdag 5 juli gedroeg Poly zich als een olifant in de porseleinkast. Na een zeer warm weekeinde volgde verfrissing en heel veel water. Het was vooral raak in de derde decade en laat die met 17 graden tegen normaal 19 graden de koudste zijn geworden sinds 2015. De eerste en tweede decade waren aan de zachte kant, waardoor de maand als geheel vrij normaal uit de bus kwam. Het etmaalgemiddelde bedroeg 17,9 graad tegen gewoonlijk 18 graden. De term vrij normaal gold ook voor de zon. Ze kwam 219 uren achter de wolken vandaan. Die wolken lieten veel neerslag los. Om de ontstane droogte in juni op te heffen prima, maar zo met het begin van de schoolvakantie (vrijdag 21 juli) werden er absoluut geen vrienden gemaakt. Het regiototaal kwam uit op 136,9 mm. Gebruikelijk is 89,8 mm. Vorig jaar werd de maand met 40,7 mm veel te droog en het jaar daarvoor juist veel te nat (138,7 mm).
WELKOME REGEN
Zaterdag 1 juli werd een waardeloze dag, maar niemand die daar eigenlijk om maalde. Frontale storingen veroorzaakten in de nacht naar zaterdag en met name zaterdagochtend regen. En die regen was, gezien de heersende droogte, zeer welkom. Sumar ving 11,5 mm op tegen Haulerwijk 4,2 mm. Na zaterdag was het uitermate gematigd zomerweer. Met 19 tot 20 graden lag de temperatuur 2 tot 3 graden onder normaal. Bovendien viel er een enkele bui en was de wind prominent aanwezig.
POLY
In de nacht naar woensdag 5 juli kwam er voor de zuidwestkust van Nederland in rap tempo een depressie (Poly) tot ontwikkeling. Dit systeem diepte uit tot 987 hPa en trok in de ochtend over onze omgeving naar het noorden. Met de wind viel het in eerste instantie mee, maar na het passeren van de kern nam Aeolus toe tot krachtig of hard, kracht 6 of 7. Het KNMI schaalde op naar code rood (weeralarm) en niet ten onrechte. Het bomenbestand kreeg een flinke knauw. De meeste wind deed zich voor in het zuiden/zuidwesten van Fryslân. Daar omgevallen bomen bij de vleet en Akmarijp tekende zelfs windstoten op van 105 kilometer per uur. Naast een zonnetje was ook de regen van de partij en er viel een flinke partij. Ureterp tapte 21 mm af, Drachten-KNMI 20,9 mm, Boornbergum 20 mm, Drachten-W 19,9 mm, Opeinde 19,3 mm, Sumar 17,8 mm, Siegerswoude 16,5 mm en Haulerwijk 16,4 mm.
(EINDE) HITTE
Poly kwam, zag, overwon en was ook gauw weer verdwenen. Na de verdwaalde herfstdag koerste een hogedrukgebied richting het oosten van Europa. De wind draaide vanaf vrijdag 7 juli van het zuidwesten naar het oosten en meteen werd het zinderend heet. Op zaterdag 8 juli noteerde Drachten-W 35,9 graad, Haulerwijk 34,4 graad, Boornbergum 34 graden, Opeinde 33,6 graad, Siegerswoude 32,7 graad en Sumar 31,8 graad. Ook zondag 9 juli was het zeer warm (Haulerwijk 32,3 graad tegenover Sumar 29,7 graad), maar onweersbuien vanuit het zuidwesten maakten in de namiddag en avond een eind aan de hitte. En dat gaf ook weer, de nodige, regen en op sommige plaatsen hagel. Sumar registreerde 21,4 mm, Haulerwijk 16,1 mm, Opeinde 16 mm, Drachten-KNMI 14,1 mm, Siegerswoude 12,3 mm, Boornbergum 8 mm en Ureterp 3 mm. In Oudega was er sprake van een wolkbreuk (totaal 30,1 mm) en Sumarreheide zag het waterpeil stijgen tot 38,8 mm.
ZIEKE ATMOSFEER
Van maandag 10 tot en met donderdag 13 juli kwam lokaal een (onweersbui) tot ontwikkeling en dus bleef het onstabiel en groeizaam. De hoogste temperatuur werd op dinsdag 11 juli vastgesteld en Drachten-W las 27,8 graad af. Op zaterdag 15 juli werd ook weer de zomerse grens overschreden, want het kwik ging omhoog naar 25 tot 27 graden. Wij blij, maar de atmosfeer des te minder. Die kon de warmte niet verdragen en in de namiddag/begin avond werd er een enkele onweersbui uitgespuugd. De verdeling van de neerslag was weer belabberd. Het meetglas in Haulerwijk gaf 2,3 mm aan, maar even buiten Opeinde bevatte de regenmeter 19,4 mm. Verder werd het weekeinde ‘afgesloten’ met veel wind. Op zondag 16 juli haalde de zuidwester uit naar 6 beaufort met uitschieters tot 60 kilometer per uur.
OER-HOLLANDS
In de week van maandag 17 tot en met donderdag 20 juli was er weinig spectaculairs te beleven. Het zuiden van Europa zuchtte onder de hitte, maar onze omgeving moest het doen met gematigde temperaturen van 20 tot 24 graden. Voor de rest was het oer-Hollands weer met bewolking, zon en een enkele bui.
SLECHT BEGIN
Een depressie ten zuiden van IJsland koerste in het weekeinde van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli over Engeland via de Noordzee naar Scandinavië. Het officiële begin van de schoolvakantie was niet al te best. De middagtemperatuur bleef in het weekeinde steken op 18 tot 22 graden en verder werd het kletsnat. In de loop van vrijdagmiddag ontstonden stapelwolken waarvan een enkele het buienstadium (Ureterp 12 mm) wist te bereiken. In de loop van zaterdagochtend/begin middag bedekte een regenzone onze omgeving en in de avond bracht een volgende storing opnieuw (veel) regen. In de regenmeter van Boornbergum en Ureterp zat tot en met maandagochtend 23 juli 29 mm, Sumar 28,8 mm, Drachten-W 26,1 mm, Opeinde 25,3 mm, Siegerswoude 18 mm en Haulerwijk16,1 mm.
BLIJVEND NAT
Het wisselvallige weer hield stand tot aan het einde van de maand. Bovengenoemde depressie produceerde maandag 24 juli nog een enkele bui (Sumar 9,7 mm) en ook op dinsdag 25 en woensdag 26 juli kregen we enkele buien te verwerken. Een nieuwe depressie ten zuiden van IJsland bracht donderdag 27 juli af en toe (mot)regen. Doordat dit laag een positie naar Denemarken koos, waren vanaf vrijdag 28 juli de buien en regen weer van de partij. En om positief af te sluiten: tussen de buien door kwam er meer ruimte voor de zon, waardoor het met name vrijdag 28 juli aangenaam (Drachten-W 25,1 graad) aanvoelde.
CIJFERS JULI
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi