JANUARI: EEN MAAND OM GAUW TE VERGETEN
Januari was veel te zacht, veel te nat en het aantal uren zonneschijn was vrij normaal. De louwmaand kreeg een dikke onvoldoende. In de eerste helft van de maand viel de regen met bakken uit de lucht. De gemalen draaiden op volle toeren en ook de inzet van het Ir. D.F. Woudagemaal was nodig om ons te behoeden voor natte voeten. De tweede helft van de maand was veel minder nat, maar het was reeds een voldongen feit. Met een totaal van 140,6 mm tegen normaal 82,3 mm werd de maand veel te nat. Sterker nog, er werd een vierde positie op de ranglijst behaald. Nog natter waren 2007 (153 mm), 1995 (152,6 mm) en 1984 (145 mm). Er kwam niet alleen water uit de lucht, het regende ook nog eens dagrecords. Dit gold voor de temperatuur en dat leverde een hoog etmaalgemiddelde op. Gebruikelijk is 3,2 graad, maar nu werd er een gemiddelde berekend van 5,4 graad. Vorig jaar was het met 5,2 graad ook al een knap waardeloze maand voor de schaatsliefhebbers. Toen scheen de zon 62 uren. Deze maand produceerde iets meer, namelijk 64 uren. Gewoonlijk is 65 uren.
ZACHT EN NAT
Niet alleen oudejaarsdag 2022 was de warmste ooit gemeten, ook de jaarwisseling was met ongeveer 14 graden nog nooit zo zacht geweest. Op oudejaarsdag viel tot de avond tevens flink wat regen en het jaar 2023 was nog maar net een paar uurtjes oud of de eerste regen kondigde zich al weer aan. Boornbergum kwam met een etmaalhoeveelheid op de proppen van 23 mm tegen Sumar 14,9 mm. De activiteit van de depressies was groot en dus ging het jaar 2023 verder waar het jaar 2022 was gebleven, namelijk veel nattigheid en dagelijks veel te hoge middagtemperaturen. Tot en met zaterdag 7 januari ving Boornbergum 59 mm op, Haulerwijk 57,7 mm, Drachten-W 54,4 mm, Siegerswoude 53,9 mm, Ureterp 51 mm, Opeinde 50,5 mm, Drachten-KNMI 46,7 mm en Sumar 43,5 mm.
DE PISANG
Zondag 8 januari was een rustdag. De zonnige perioden overheersten en bovendien bleef het de gehele dag droog. U raadt het al, daarna ging het weer van dik hout zaagt men planken. Trouwens, tot en met woensdag 11 januari viel de meeste neerslag in de avond en nacht. Daarna werden de grenzen verlegd naar overdag en waren we écht de pisang. Van maandag 9 tot en met zondag 15 januari zamelde Haulerwijk 66,6 mm bijeen tegen Sumar 49,2 mm. Ook qua wind draaide de herfstmotor op volle toeren. Dagelijks woei het flink en regelmatig kwamen er uitschieters voor van 60 tot 75 kilometer per uur.
KENTERING
Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van ruim 8 graden was de eerste decade van deze maand nog nooit zo zacht geweest. Echter, vanaf maandag 16 januari trad een kentering op. Een depressie van … 976 hPa, op weg van Zeeland naar de Noordzee, luidde met veel regen (Ureterp 16 mm) een koudere periode in. Tot en met vrijdag 20 januari varieerde de middagtemperatuur van 1 tot 6 graden. Sommige nachten gaven vorst en op zaterdag 21 januari registreerde Boornbergum met -3,5 graad de laagste waarde van deze maand. Het weerbeeld was zeer wisselend. Maandag 16 en vrijdag 20 november verliepen zonloos, terwijl op de tussenliggende dagen de zon met tussenpozen scheen. Op woensdagavond leek het, met de vele wind en regen (Boornbergum 11 mm), wel op herfst en op dinsdagavond en donderdagavond viel lokaal een sneeuwbuitje.
ALLESBEHALVE BLIJ
Een plaatselijk sneeuwbuitje op de vroege zaterdagochtend 21 januari zorgde voor winterse omstandigheden, maar de wittige wereld alsmede de gladheid was gauw tabee. Dankzij een uitloper van hogedruk steeg de temperatuur naar 4 tot 5 graden en ook de zonnige perioden lieten zich niet onbenut. Op maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 januari kwam bovengenoemde uitloper precies boven onze hoofden terecht. Superblij waren we allerminst. Het wolkendek bleef (grotendeels) gesloten, het was waterkoud en later op woensdagavond/nacht passeerde ook nog eens een gebied met wat regen.
ONSTANDVASTIGER
Vanaf donderdag 26 januari werd het stilaan onbestendiger. De hogedrukuitloper ging aan de wandel richting Spanje. Depressies gingen vervolgens om de noord richting Scandinavië. Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari was het weer nog best redelijk. Echter, de laatste drie dagen van de maand (zondag 29, maandag 30 en dinsdag 31 januari) konden gestolen worden. Wat (mot)regen en enkele buien maakten hun opwachting. Na de regen van zondagnacht stak er bovendien een straffe westen- tot noordwestenwind op.
CIJFERS JANUARI
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi