KOELE JULI MET WARM SLOT
Inhoud
IN VOGELVLUCHT
Juli was te fris, te nat en iets te somber. Eind juni roeptoeterden de ‘meteorologen’ van Weeronline dat de hooimaand zeer warm en zeer zonnig zou worden. Tevens was er kans op een hittegolf, maar de werkelijkheid was heel anders. We mochten al blij zijn dat het kwik kon uitvloeien naar een zomerse waarde en dat gebeurde dan ook slechts 3 maal tegenover gebruikelijk 7 dagen. Bijna elke dag lag de temperatuur onder normaal en ook de nachten waren dikwijls te fris. Al met al een prima maand voor de hittehaters, want de hooimaand verscheen met een etmaalgemiddelde van 16,4 graad. Gewoonlijk is 17,5 graad, dus een verlies van 1,1 graad. De hooimaand werd het koudst sinds 2011 toen er een gemiddelde werd berekend van 15,7 graad. Aan het einde van de maand werd het nog even flink nat en dat had uiteraard invloed op het maandtotaal. Dat kwam uit op 105,5 mm tegen normaal 88 mm. Drie jaar geleden viel er gemiddelde 110,7 mm. De zon had het moeilijk en moest vaak opboksen tegen veel bewolking. Toch lukte het nog om 184 uren te schijnen. Een tegenvaller van 25 uren en het werd de somberste juli sinds 2011 (slechts 128 uren).
GROTE VERSCHILLEN
Aan het begin van de maand (woensdag 1 en donderdag 2 juli) lagen een aantal frontale storingen over onze omgeving. Zo nu en dan kwam de zon tevoorschijn, maar er vielen ook buien. De ene plaats kreeg het zwaarder te verduren dan de andere en daardoor grote verschillen in neerslag. Siegerswoude kreeg 15,8 mm te verwerken tegenover Drachten-W 3,1 mm. Grote verschillen waren er niet te constateren op vrijdag 3 juli. Overal bleef het (vrijwel) droog, liet de zon zich even zien en liep de temperatuur op tot circa 21 graden.
HERFSTIG
Het eerste weekeinde van de maand (4 en 5 juli) verliep zeer wisselvallig. Zaterdag werd een onvervalste herfstdag met veel wind en (lichte) regen. Zondag viel er eveneens (lichte) regen, maar de wolken maakten in de middag plaats voor wat zon. En wat een wind. Een uitdiepende depressie tot 980 hPa wandelde de Noordzee over richting Scandinavië en veroorzaakte een (vrij) krachtige zuidwestenwind met maximale uitschieters tot 65 km per uur. De naweeën van die depressie kregen we op maandag 6 juli in de vorm van enkele buien te verwerken. Over een periode van drie dagen ving Haulerwijk 22,7 mm op, Ureterp 19 mm, Drachten-W 16,6 mm, Boornbergum 15 mm, Siegerswoude 14,7 mm, Opeinde 14,3 mm, Drachten-KNMI 13 mm en Sumar 13,5 mm.
EX-EDOUARD
Een depressie van 1013 hPa, onderweg van Ierland via het zuiden van Nederland naar Duitsland, veroorzaakte op dinsdag 7 en op woensdag 8 juli respectievelijk een enkele bui en een vieze lichte motregen. Vlak na dit systeem volgde een depressie, met daarin opgenomen de restanten van de tropische storm Edouard, bijna dezelfde koers. Die restanten veroorzaakten een heuse dip in het zomerweer. In de nacht naar donderdag 9 juli begon het flink te regenen en de nattigheid duurde voort tot en met vrijdagochtend 10 juli. Siegerswoude tapte maar liefst 39 mm af, Sumar 38,7 mm, Ureterp 38 mm, Drachten-W 37,4 mm, Boornbergum en Opeinde 36 mm en Haulerwijk 33 mm. Behalve de regen was het ongewoon koud. De temperatuur bleef namelijk steken op 14 graden; het laagste julimaximum sinds … 1984.
REDELIJK
Hogedruk zorgde van zaterdag 11 tot en met maandag 13 juli voor een redelijk weertype. Zaterdag viel er nog een bui, maar zondag en maandag bleef het droog. Maandag uitgezonderd (Drachten-W 24,9 graad) lag de middagtemperatuur rond 20 graden. Iets te laag voor de tijd van het jaar en de nachten bleven een fris verloop kennen. In de nacht naar zondag 12 juli daalde het kwik in Boornbergum tot 7 graden.
ZOMERSE GRENS
Een hoogtestoring veroorzaakte dinsdag 14 juli soms wat regen en woensdag 15 en donderdag 16 juli een enkel(e) bui(tje). Na donderdag kwam er meer stabiliteit in de atmosfeer. Een hogedrukgebied boven de Azoren stak als het ware de tong naar onze omgeving uit. Ditmaal was het geen negatief, maar een positief gebaar. We zagen zelfs het achterste van de tong, want vooral zaterdag 18 juli had de zon veel te vertellen. Neerslag was niet aan de orde en het werd geleidelijk warmer. Met bebouwde-kom-effecten werd tijdens het weekeinde van 18 en 19 juli voor het eerst deze maand de zomerse grens bereikt. Op zaterdag mat Drachten-W 27,9 graad, Rottevalle 27,2 graad, Boornbergum 27 graden, Opeinde 26,6 graad, Haulerwijk 26,1 graad, Sumar 25,9 graad en Siegerswoude 25,2 graad.
FRISSE KANT
De zomerse warmte was van zeer korte duur. In de loop van zondag 19 juli (enkele bui) kreeg de relatief frissere lucht weer de regie in handen en aan de frisse kant bleef het ook van maandag 20 tot en met vrijdag 24 juli. Enerzijds door een hogedrukgebied boven Biskaje, anderzijds door een lagedrukgebiedje boven Scandinavië. De bijbehorende westen- tot noordenwinden lieten geen hogere temperatuur toe dan 20 tot 23 graden. Overigens was het nog best redelijk weer. Lokaal viel een bui(tje), maar er waren ook flinke zonnige perioden.
HOGE (WATER)STANDEN
Boven de denkbeeldige lijn Ierland-Noorwegen lagen vanaf zaterdag 25 juli enkele depressies. Deze exemplaren zorgden ervoor dat deze maand aan de natte kant werd. Zaterdag overdag noteerden de waarnemers slechts 1 mm, maar in de avond en nacht was het volledig raak. Op de meeste plaatsen regende het pijpenstelen en dat leverde zondagmorgen 26 juli hoge waterstanden op. Boornbergum had * mm, Drachten-W * mm, Haulerwijk * mm, Opeinde * mm, Siegerswoude * mm, Sumar * mm en Ureterp * mm. Met name later op maandag 27 juli trokken nog enkele buien voorbij, maar door de komst van een hogedrukgebied werd het vanaf woensdag 29 juli droger. Bovendien werd het zonniger en warmer. Zodoende werd vrijdag 31 juli de zonnigste en warmste dag van de maand en de koperen ploert zorgde voor de zomerse afsluiting van 33,3 graad in Drachten-W tot 28,4 graad in Sumar.
CIJFERS JULI
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi