IN FEBRUARI WAS REGEN EN WIND BUITENSPORIG
Inhoud
IN VOGELVLUCHT
Februari was supernat, superzacht en veel te somber. Wat betreft de temperatuur was de sprokkelmaand in lijn met januari. Deze maand gaf hoge temperaturen en die bleven in februari structureel aanwezig. Onder invloed van depressies was er dan ook nauwelijks iets van winterweer te bespeuren. Jammer voor de winter- c.q. schaatsliefhebbers, maar de kraamkamer voor de lagedrukgebieden (Atlantische Oceaan) was meedogenloos. De temperaturen waren dus hoog, maar recordzacht, zoals velen dachten, werd het niet. Het etmaalgemiddelde werd bepaald op 6,3 graad (surplus van 3,5 graad), maar in februari 1990 (7 graden) was het gemiddeld nog (veel) zachter. Het was nat en met name in de tweede helft van de maand heel erg nat. Provinciaal gezien ging het Friese record (Haulerwijk 175,6 mm in februari 2002) aan diggelen (nu Sint Nicolaasga 198 mm) en ook regionaal werden er pr’s gevestigd. Wat betreft het gemiddelde was februari 2002 tot nu toe het natst. Destijds viel er 155,8 mm, maar nu kwam er een absurd regiotaal uit de bus rollen van … 170,1 mm. Gebruikelijk is slechts 61 mm. De zon kon maar moeilijk opboksen tegen al het regengeweld. In navolging van januari werd de maand dan ook veel te somber. Er kwam een totaal uit de bus van 64 uren tegen normaal 85 uren. Voor een nog somberder februarimaand moeten we teruggaan naar 2010. Toen scheen ze 60 uren.
STOPVERBOD
De wisselvalligheid die eind januari met flink wat neerslag zijn intrede deed, zette begin februari voort. Van zaterdag 1 tot en met dinsdag 4 februari mochten we dan ook al 11 tot 15 mm regen begroeten. De regenproductie kreeg op woensdag 5 februari een stopverbod. Verantwoordelijk daarvoor was een sterk hogedrukgebied van 1040 hPa dat zich over het zuiden van Nederland naar het oosten spoedde. Door die koers deed de wind het van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 februari rustig aan. Verder was er bewolking, maar zo nu en dan ook zon en bleef het droog. De middagtemperatuur steeg naar circa 8 graden, maar in de nacht naar woensdag kwam het, voor het eerst, en naar later bleek voor het laatst, deze maand, op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Siegerswoude ging met de eer strijken, want het kwik daalde aldaar naar -2,4 graad.
CIARA
Rust en droogte werden zaterdagmiddag 8 februari ingeruild voor meer wind en regen. Echter, op zondag 9 februari haastte zich een depressie, Ciara genaamd, richting Schotland. Deze bitch diepte uit tot maar liefst 947 hPa en bezat een enorm windveld. Zondag werd het dan ook ronduit onstuimig. In de namiddag zwol de zuidzuidwestenwind aan naar hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8, en de veel schade aanbrengende uitschieters reikten tot maximaal 100 kilometer per uur. Hoewel Ciara op maandag wegtrok richting Noorwegen bleef onze omgeving van maandag 10 tot en met woensdag 12 februari flink last houden van de naweeën van dit systeem. De wind bleef namelijk flink: lees krachtig tot hard, kracht 6 tot 7, doorblazen. Viel er met name zondagmiddag/avond (veel) regen, daarna wisten (hagel)buien met plaatselijk onweer tot deze regio door te dringen. De neerslagsom van zondag 9 tot en met woensdag 12 februari mocht er zijn en bedroeg in Drachten-W 25,4 mm, Haulerwijk 24,3 mm, Siegerswoude 20,3 mm, Ureterp 20 mm, Opeinde 18,8 mm, Boornbergum 18 mm en Sumar 15,2 mm.
REGEN EN WIND
Na Ciara bleef het onrustig in de atmosfeer. Depressies hadden veel lol en later op donderdag 13 februari werden we andermaal overspoeld met 8 tot 10 mm regen. Op vrijdag 14 februari zorgde een passerende rug van hogedruk voor een aangename dag met droog weer en de wind deed het ook nog eens kalm aan. Nog, want een megadepressie van 922 hPa (Dennis) koerste richting IJsland. Deze meneer kreeg geheel Europa in zijn greep. Nee, geen gouden greep, maar de greep van, opnieuw, veel wind en regen. Op zondag 16 februari wakkerde de zuidzuidwestenwind aan tot hard, kracht 7, met windstoten tot 75 kilometer per uur. Veel imponerender was de regen. Later in de middag viel het werkelijk met bakken uit de lucht. De regen was zo intensief dat zelfs het Friese record (Joure: 39,2 mm op 9 februari 1966) sneuvelde. Siegerswoude ving namelijk 39,6 mm op. Opeinde registreerde 34,6 mm, Ureterp 34 mm, Boornbergum 33 mm, Drachten-W 31,8 mm, Haulerwijk 24,5 mm en Sumar 23,2 mm.
HEMELSLUIZEN
In de week van maandag 17 tot en met maandag 24 februari bleef het stevig doorwaaien en vooral op zaterdag 22 februari woei er gewoon weer een harde zuidwester met rukwinden van 65 tot 80 kilometer per uur. En de regen? Die bleef maar vallen. Begon de week met een aantal buien/buitjes, later op donderdag 20 februari (Boornbergum 9 mm), op zondag 23 februari (Haulerwijk 19,9 mm), op maandag 24 februari (Haulerwijk 24,9 mm) en op vrijdagavond 28 februari (Ureterp 19 mm) gingen de hemelsluizen weer wijd open. Het waterpeil bleef daardoor flink stijgen. De gemalen van It Wetterskip Fryslân draaiden op volle toeren en zelfs het Ir. D.F. Woudagemaal moest ingezet worden om ons voor natte voeten te behoeden. Overigens koelde het na maandag 24 februari, zowel in de hogere luchtlagen als op grondniveau, flink af. Zo gingen de buien op dinsdag 25 en woensdag 26 februari dikwijls gepaard met hagel en viel er plaatselijk op maandag 24 februari en op vrijdagavond 28 februari enige tijd natte sneeuw. Donderdag 27 februari werd met maximaal 4 graden de koudste dag van de maand. Als klap op de vuurpijl: op donderdagochtend 27 en vrijdagochtend 28 februari zakte de temperatuur op klomphoogte tot iets onder het vriespunt met plaatselijke gladheid tot gevolg. Wauw, dat waren we van deze maand niet gewend.
CIJFERS FEBRUARI
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi