FEBRUARI: RÛZICHE MAAND MET FRAAI SLOT
De sprokkelmaand was extreem nat, veel te zacht en het aantal zonneschijnuren was meer dan normaal. In januari had de straalstroom een vrij noordelijke positie ingenomen. Echter, in februari zakte de luchtstroom naar het zuiden af en kwam precies boven onze hoofden terecht. De straalstroom staat bekend om zijn zeer hoge windsnelheden en februari werd dan ook een echte waaimaand. Met het afzakken van de straalstroom konden ook depressies tot volle wasdom komen en de voorbijjakkerende exemplaren brachten naast veel regen ook nog flink wat porties zachte lucht met zich mee. Dit leverde hoge temperaturen op en het etmaalgemiddelde kwam uit op 6,1 graad tegen normaal 3,4 graad. In de eindrangschikking werd een vierde plaats behaald. Onaantastbaar blijft februari 1990 met een etmaalgemiddelde van 7 graden en februari 2020 en 2002 scoorden 6,3 graad. Op het podium verscheen de neerslag. Er viel maar liefst 145,1 mm en daarmee werd een bronzen medaille oftewel een derde plaats behaald. Februari 2020 blijft koploper met 169,8 mm en het regiototaal van februari 2002 staat te boek met 155,8 mm. De zon was, tot opluchting van velen, regelmatig te aanschouwen. Deed ze dat vorig jaar 109 uren, nu kwam er een eindstand op het bord van 104 uren. Gebruikelijk is 91 uren.
GEMAKKELIJK
De eerste tien dagen van deze maand waren heel gemakkelijk te beschrijven. De depressieactiviteit vierde namelijk hoogtij. Het woord depressie heeft een negatieve klank en niet ten onrechte. De eerste decade blonk uit in veel regen en veel wind. Na het passeren van een depressie kwam de vorstgrens weleens op een wat lager niveau te liggen, zodat sommige buien gepaard gingen met hagel. In z’n totaliteit registreerde Boornbergum 66 mm, Siegerswoude 58,3 mm, Haulerwijk 54,9 mm, Drachten-W 54,2 mm, Opeinde 52,9 mm, Ureterp 49,5 mm en Sumar 43,2 mm. Waaien deed het elke dag wel en regelmatig schoot de wind uit naar 60 tot 70 kilometer per uur. De vorstgrens mocht soms wat dalen, nimmer werd de grond bereikt. De eerste decade ging dan ook de boeken in met een gemiddelde etmaaltemperatuur van circa 6,5 graad. Een winst van ruim 3 graden. De hoogste maximumtemperatuur werd bereikt op dinsdag 8 februari, te weten Boornbergum en Drachten-W met 11 en 10,9 graad.
VROLIJK
Door het passeren van een hogedrukgebied zuidelijk van ons zag het weekeinde van 12 en 13 februari er veel vrolijker uit. Op beide dagen bleef het droog en vooral op zaterdag was de zon te aanschouwen. Zaterdagochtend startte met lichte vorst. Siegerswoude mat -2,4 graad, Haulerwijk, Opeinde en Sumar -1,6 graad, Boornbergum -1,5 graden en Drachten-W -0,9 graad. Overdag bracht de zon het kwik naar 7 tot 8 graden, maar nadeel was de matige tot vrij krachtige wind die het veel frisser deed aanvoelen.
STORMGEWELD
Na het weekeinde was het voor de depressies weer ouwe-jongens-krentenbrood. Voor hen gezellig, maar Europa werd getrakteerd op een bak ellende. De straalstroom was precies gericht op onze omgeving en daardoor hadden de depressies vrij spel om de route Engeland, Noordzee, Denemarken te kiezen. Al met al konden ze zich krachtig ontwikkelen en dat was niet voor de poes. Later op woensdag 16 en donderdag 17 februari kwam Dudley even op visite. Gemiddeld nam de wind toe tot hard, kracht 7, en de felle windstoten bereikten een kracht van 80 tot 100 kilometer per uur. Hier en daar ontstond schade, maar Dudley bleek slechts de kleuter te zijn. Later op vrijdag klopte Eunice aan de deur. Deze bitch drong écht hard binnen en de gevolgen waren rampzalig. De zuidwestenwind, later westenwind nam toe tot een heuse storm en aan de kust kwam het zelfs tot een (zeer) zware storm. De veel schade aanbrengende rukwinden spraken boekdelen en bereikten een kracht van maar liefst 90 tot 120 kilometer per uur. Ga er maar aan staan en uiteindelijk vestigde Eunice zich in het rijtje bij de zwaarste stormen sinds 1970.
MAANDHOEVEELHEID
Eunice verliet zaterdag 19 februari onze regio en daarna stonden nieuwe depressies klaar om ons het leven zuur te maken. Zaterdagavond 19 februari volgde reeds de eerste en zondag 20 en maandag 21 februari koerste een depressie, omgedoopt tot Franklin, over de Noordzee via de Duitse Bocht naar het zuidoosten. Franklin veroorzaakte op zondag niet alleen een harde wind (gemiddeld kracht 7) met uitschieters tot maximaal 90 kilometer per uur, maar ook veel regen en ook op maandag was het behoorlijk nat. In een tijdsbestek van dinsdag 15 tot en met maandag 21 februari kwam meer dan de gehele maandhoeveelheid naar beneden. Boornbergum ving 88 mm op, Haulerwijk 87,8 mm, Siegerswoude 83,1 mm, Drachten-W 76,2 mm, Opeinde 72,4 mm, Sumar 64,6 mm en Ureterp 60,5 mm. Door de vele regen werd Fryslân als het ware omgetoverd tot een merengebied, maar door de inzet van het Ir. D.F. Woudagemaal was de situatie snel weer onder controle.
FRAAI SLOT
Het was al zo nat en na maandag werd het alleen nog natter. Dinsdag 22 februari kwam met een scheut vocht (3 tot 5 mm) en ook op donderdagmiddag 24 en vrijdag 25 februari kregen we een plons neerslag (Boornbergum en Siegerswoude 10 mm) in de regenmeters. Aan het einde van deze maand kreeg een hogedrukgebied vat op de depressies. De maand kende dan ook een zeer fraai slot. Op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 februari waren er flinke perioden met zon. In de nacht en vroege ochtend vroor het zowaar 1 tot 2 graden, echter overdag bereikte het kwik een waarde van 9 tot 11 graden.
CIJFERS FEBRUARI
DATA WeatherLink DRACHTEN-W
Tekst: Jelle Booi