ZACHTE START, KOUDE FINISH

November was zeer zacht, te zonnig en te droog. Behoudens enkele koude nachten en een te koud slot bereikte de temperatuur bijna elke dag wel een te hoge waarde voor de tijd van het jaar. Logisch dat de slachtmaand tot een hoge score kwam. Is gebruikelijk 6,3 graad, nu werd het etmaalgemiddelde bepaald op 8,3 graad. Daarmee werd in de eindrangschikking een zesde plaats behaald. Nog zachter waren die van 2015 (9,3 graad), 2006 (9 graden) en 2009, 1994 en 1938 (8,8 graad). In eerstgenoemd jaar waren wind en regen op dreef, maar daar was in deze maand geen sprake van. Na de kletsnatte oktober werd het nu juist te droog, want het regiototaal kwam niet verder dan 43,9 mm tegen 89 mm normaal. Tevens kwam het tot te veel zon. De gloeiende bol liet zich 89 uren zien (gewoonlijk 59 uren) en dat was zelfs nog iets meer dan in oktober. Vorig jaar scheen ze 66 uren, maar in 2018 was dat zelfs 95 uren.

DATUMRECORD

Op zondag 1 en maandag 2 november verplaatste zich een diepe depressie ten westen van Ierland over de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen. Deze depressie bracht nogal wat teweeg. Later op zondag viel er niet alleen wat regen of een bui, maar nam ook de zuidzuidwestenwind toe naar krachtig of hard, kracht 6 of 7, met uitschieters van 70 tot 75 kilometer per uur. Tevens vond er aanvoer plaats van zeer zachte lucht en steeg de temperatuur in de loop van de nacht naar … 18 graden. Maandag overdag bleef het flink waaien en boterzacht. Haulerwijk registreerde 18,9 graad tegen Opeinde en Sumar 17,9 graad. Sommige waarnemingsstations boekten daardoor datumrecords. Overigens, het maandrecord, gevestigd op 4 november 2011 (Haulerwijk 19,7), bleef fier overeind.

WATER

Vergezeld met wat regen of een bui sloop in de loop van maandagmiddag koudere lucht binnen. Voor de rest van de week bevond de middagtemperatuur zich tussen 11 en 13 graden. Tot en met donderdag 5 november was er een mengelmoes van bewolking en zonnige perioden. Met name later op dinsdagmiddag/avond 3 november viel er een enkele bui, lokaal met onweer, en deze exemplaren leverden in Opeinde 4,9 mm aan water af.

PRACHTIG

Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 november was een hogedrukgebied boven het oosten van Europa van belang. Dit hoog maakte er een prachtig weekeinde van met weinig wind en een flinke dosis aan zon. Overdag was het aan de iets te zachte kant (Haulerwijk op zondag 14,3 graad), echter de nachten waren fris. Op zaterdagochtend 7 november mat Siegerswoude 2,4 graad.

GRENSLAAG

Van maandag 9 tot en met woensdag 11 november lag onze regio op de grens tussen depressies westelijk van ons en een hogedrukgebied boven Rusland. Het weer speelde zich af in de zogenaamde grenslaag. Die grenslaag gaf nogal wat perikelen. De zon liet zich zeer weinig zien en later op maandagmiddag kwam het tot een buitje. In de nacht naar dinsdag ontstond er dichte mist en deze wolk hield het uiteindelijk vol tot en met woensdagochtend. De mist liet geen hogere temperatuur toe dan … 7 graden.

OP PEIL

Kil, maar de sterker wordende depressies deden de stroming naar het zuiden draaien. Opnieuw werd het zachter en op zondagmiddag 15 november noteerde Siegerswoude 15,8 graad tegen Boornbergum 15 graden. Tot en met donderdag 19 november bleef de temperatuur op niveau (10 tot 14 graden tegen normaal 9 graden). Op peil was ook de neerslag. De grond kreeg een verrijking van 21 tot 31 mm.

VRIENDELIJK/KOUDER

Met uitzondering van zaterdag 21 november (gehele dag lichte (mot)regen) zag het weerbeeld er van vrijdag 20 tot en met donderdag 26 november vriendelijk uit. In de nacht naar donderdagochtend 26 november regende het even, maar voor het overige bleef het droog en scheen geregeld de zon. De temperatuur lag rond 10 graden. De laatste dagen van de maand (vrijdag 27 tot en met maandag 30 november) deed een hogedrukgebied boven het oosten van Europa het (eindelijk) écht kouder worden. Het kwik stopte zondagmiddag (veel zon) en maandagmiddag (meer bewolking) bij 4 graden. In de nacht naar zondag meldde zich de eerste vorst en maandagochtend zakte de temperatuur in Siegerswoude naar -3,4 graad. De opmaat tot een koude december vormde dit niet. Later op maandagmiddag ging het regenen en maandagavond deed de temperatuur reeds een stap omhoog.

CIJFERS NOVEMBER

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 45,0 8,2 H. Reitsma
Drachten 43,0 - KNMI
Drachten-W 49,9 8,4 R. Visser
Haulerwijk 49,8 8,1 G. Teijema
Opeinde 42,8 8,4 J. Booi
Rottevalle - - J. Arendsz
Siegerswoude 43,0 8,1 A. Vermaas
Sumar 37,5 8,5 D. Strijker
Ureterp 40,5 - U. Hosper
Gemiddeld 43,9 8,3  
Norm 89,0 6,3  
Te kort 45,1 2,0  Te warm
       
Zonuren 89    
Normaal 59    
Te zonnig 30    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W