MAART: ZON EN DROOGTE WAREN ZEER WELKOM

IN VOGELVLUCHT

Maart was te droog, te zacht, maar wel superzonnig. De lentemaand sloot aanvankelijk naadloos aan bij zijn voorgangers, maar in de tweede helft van de maand kwam er eindelijk (voorgoed?) een einde aan de langdurige herfst. Gebieden met hoge barometerstanden zorgden, ook mede dankzij de vele zonneschijn, voor een flinke opdroging. Daarentegen werd het wel belangrijk kouder en daardoor kende de maand nog volop vorstdagen (7 tot 12). Ondanks die kou werd de lentemaand toch nog aan de te zachte kant. Het etmaalgemiddelde kwam uit op 6,3 graad tegen normaal 5,5 graad. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde 7,5 graad. Toen was het veel te nat (124,6 mm), maar nu was het juist te droog. Het regiototaal werd bepaald op 38,4 mm; de droogste maartmaand sinds 2014 (36,1 mm). Gebruikelijk is circa 72 mm. De zon behaalde een topdrienotering. Het hemellichaam scheen 203 uren en dat is een overschot van 80 uren. Zonniger deze eeuw was maart 2014 met 209 uren.

NIET TEN EINDE

Met de aanvang van de meteorologische lente was de herfst nog niet ten einde. Een depressie van circa 960 hPa boven Schotland veroorzaakte namelijk op zondag 1 maart een krachtige, kracht 6, zuidwestenwind en een enkel(e) (hagel)bui(tje). Tot en met zondag 8 maart bleef het over het algemeen wisselvallig. Licht wisselvallig welteverstaan, want ten opzichte van de februarimaand waren de neerslaghoeveelheden gering. Zonnige perioden werden in bovengenoemde periode afgewisseld door een enkele (hagel)bui. Echter, later op maandag 2 maart regende het even matig (6 tot 8 mm). Hoewel sommige nachten (Siegerswoude -1 graad in de nacht naar donderdag 5 maart) vrij fris waren, was het overdag met 7 tot 11 graden vrij zacht.

TOENAME

Vanaf zondagavond 8 maart nam de onbestendigheid opnieuw toe. In de nacht naar maandag 9 maart vielen er enkele buien en een stroperige storing veroorzaakte later op dinsdag 10 maart flink wat regen. Met enkele (hagel)buien de dagen daarna kwam Ureterp op de proppen met een weektotaal van 31,5 mm, Sumar 27,6 mm, Haulerwijk 27,1 mm, Opeinde 26,3 mm, Drachten-W 26,2 mm, Boornbergum en Siegerswoude 25 mm en Drachten-KNMI 24,5 mm. Nat en een depressie van 984 hPa boven Schotland deed bovendien de zuidwestenwind op donderdag 12 maart aanzwellen naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. Tijdens de buien haalden de windstoten een kracht van 70 tot 80 kilometer per uur.

ONDERDRUKKEN

Een uitloper van hogedruk deed vrijdagavond 13 maart de buiigheid sterk onderdrukken. Vervolgens werd het niet alleen helder, maar ook vrij koud. In Siegerswoude daalde de temperatuur naar -2,3 graad. Het weekeinde zelf kon als redelijk worden bestempeld. Het bleef (vrijwel) droog en de zon liet zich, bij een middagtemperatuur van 12 graden, het meeste zien op zaterdag 14 maart. Thermisch gezien bleef het van maandag 16 tot en met donderdag 19 maart vrij zacht (11 tot 13 graden), maar de aantrekkende wind, bijna afwezigheid van de zon op woensdag 18 en donderdag 19 maart en wat gespetter op dezelfde donderdag deed het toch onaangenaam aanvoelen.

ZONOVERGOTEN

Wat de afgelopen wintermaanden niet wou lukken, lukte op vrijdag 20 maart wel. En dat nota bene bij het begin van de astronomische lente. Een groot hogedrukgebied reisde naar de Oostzee af. In de winter zou dit tot een echte vorst- c.q. schaatsperiode hebben geleid, maar nu vroor het ’s nachts slechts licht. Niettegenstaande de vele zon was het van vrijdag 20 tot en met maandag 23 maart behoorlijk fris. Debet daaraan waren de matige tot vrij krachtige oosten- tot noordoostenwinden die geen hogere middagtemperaturen toelieten dan 9 graden. Hoewel het hoog zich verplaatste richting Rusland kwam in het weerbeeld van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 maart geen verandering. Overdag bleef het zonovergoten (temperaturen 11 tot 14 graden tegen normaal 10 graden) en onder een heldere hemel ging het ‘s nachts enkele graden vriezen. In de nacht naar dinsdag 24 maart dook het kwik in Rottevalle weg naar -2,3 graad en op donderdagochtend 26 maart noteerde hetzelfde dorp -1,3 graad.

ONGUUR/KOUD

De laatste dagen van de maand (zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 maart) bepaalde een hogedrukgebied van bijna 1055 hPa in de buurt van IJsland het weer. Dit systeem leverde perioden met zon af en met name op zondag een straffe noordnoordoostenwind die het behoorlijk koud deed aanvoelen. Verder vielen er op maandag enkele (hagel)buien. Ondanks het ingaan van de zomertijd was het bepaald niet zomers, want de middagtemperaturen bleven steken op een veel te koude 6 tot 8 graden. Op dinsdagochtend 31 maart sloot de lentemaand af met een pittige vorstnacht die zelfs de afgelopen wintermaanden overtrof. In Siegerswoude en Rottevalle ging de temperatuur namelijk onderuit naar respectievelijk -3,9 en -3,5 graad.

CIJFERS MAART

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 38,0 6,3 H. Reitsma
Drachten 35.5 - KNMI
Drachten-W 36,0 6,7 R. Visser
Haulerwijk 43,9 6,2 G. Teijema
Opeinde 37,4 6,2 J. Booi
Rottevalle 34,8 6,2 J. Arendsz
Siegerswoude 35,2 6,2 A. Vermaas
Sumar 38,2 6,4 D. Strijker
Ureterp 47,0 - U. Hosper
Gemiddeld 38,4 6,3  
Norm 72,0 5,5  
Te kort 33,6 0,8 Te warm
       
Zonuren 203    
Normaal 123    
Te zonnig 80    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W