APRIL: “ZOMER” EN WINTER BEIDE VAN DE PARTIJ

IN VOGELVLUCHT

De grasmaand was veel te zacht, kurkdroog en recordzonnig. De maand april kenmerkte zich door de aanwezigheid van stabiele hogedrukgebieden (waarom niet in het winterseizoen?) vaak ten noorden van ons. Die systemen hadden van alles wat in petto. Strakblauwe luchten, veel zon, droogte, vorst, maar ook hoge temperaturen. Het zachte weer was dikwijls in de meerderheid en daardoor lag ook het etmaalgemiddelde op een te hoog niveau. Dat werd bepaald op 10,2 graad tegen 8,7 graad normaal. Vorig jaar werd er een gemiddelde berekend van 10,3 graad. In maart was de droogte zeer welkom, maar de natuur was in april wel weer eens aan een sproeibeurt toe. Die diende zich aan het einde van de maand aan, maar aan het gebruikelijke aantal (46 mm) kwamen we, bij lange na, niet aan toe. Het totaal stokte bij 10,2 mm en daarmee werd het de droogste aprilmaand sinds 2011 (8,6 mm). Met 282 uren aan zon gooide de grasmaand zeer hoge ogen. Gewoonlijk is 179 uren, dus het overschot bedroeg maar liefst 103 uren. Op de eeuwige ranglijst kwam deze maand op de EERSTE plaats terecht. April 2011 werd met 279 uren verwezen naar plaats twee.

DOORBREKEN

Ondanks een uitloper van hogedruk was het aan het begin van de maand nog niet geheel stabiel. Zwakke storingen, behorende bij een depressie boven Scandinavië, wisten nog door het kordon heen te breken. Woensdag 1, donderdag 2, en vrijdag 3 april kwam het tot een enkel(e) bui(tje), maar de hoeveelheden (circa 1 mm) waren niet om over naar huis te schrijven. In de nacht naar woensdag 1 april (Siegerswoude -2,6 graad) kwam het tot wat vorst en ook overdag (8 tot 11 graden tegen normaal 13 graden) was het, mede dankzij de sterke wind, aan de frisse kant.

WARME DAGEN

Van zaterdag 4 april tot en met maandag 6 april verplaatste een hogedrukgebied zich over Frankrijk via Duitsland naar het oosten. Dit systeem leverde prachtig lenteweer af waarbij de zon zich vele uren liet zien. Werd het zaterdag 14 tot 17 graden, op zondag werd lokaal de twintig-graden-grens overschreden. Echter, de maandag maakte de klapper. Rottevalle mat 24,9 graad, Drachten-W 24,8 graad, Boornbergum en Haulerwijk 24,5 graad, Opeinde 23,9 graad, Siegerswoude en Sumar 22,8 graad.

AMPLITUDES

Maandagavond schakelde onze regio over op een nieuw hogedrukgebied gevormd boven het noorden van Frankrijk. De wisseling van beide gebieden ging ’s avonds gepaard met een windruiming naar het westen, waardoor het gevoelig kouder werd. Bovendien kwam er bewolking opzetten waaruit een beetje regen (0,5 mm) viel. Na de regen ontstond er vervolgens een zeer dichte mist die ons ook op dinsdagochtend 7 april nog parten speelde. Na het verdwijnen van de mist bleef het, onder invloed van diverse andere gebieden met hogedruk, schitterend lenteweer. De bekende amplitudes deden ook weer van zich spreken. Zo zakte de temperatuur in Siegerswoude op vrijdagochtend 10 april naar 0,3 graad en werd met name woensdag 8 april (21 tot 23 graden) een warme dag.

PAASWEEKEINDE

Het lange paasweekeinde werd er eentje van uitersten. Niet zozeer in de vele zonneschijn, maar wel in de temperatuur. Op Goede Vrijdag 10 april steeg de temperatuur naar 14 tot 17 graden, maar op zaterdag 11 en zondag eerste paasdag 12 april lag het kwik op een aangenaam niveau van 19 tot 23 graden. Vergezeld met een bui(tje) stroomde in de nacht naar maandag 13 april belangrijk koudere lucht onze omgeving binnen. Overdag werd het hooguit … 10 graden en de vrij krachtige, kracht 5, noordenwind deed het nog kouder aanvoelen. Van zomerjas naar winterjas. Wat een aderlating.

AANLANDIG

Na de paasdagen krabbelde de temperatuur weer langzaam uit het diepe dal. De koude noordwestelijke stroming die op dinsdag 14 april (9 tot 10 graden) nog heerste werd daarna ingeruild voor een aanlandige, dus zachtere stroming. Zachter, maar toch waren er, ondanks onafgebroken zonneschijn, nog wel grote verschillen te constateren. Zo werd het vrijdag 17 april niet zachter dan 11 tot 13 graden. Nota bene een dag later (zaterdag 18 april) liep het kwik uiteen van 19 tot 23 graden. De nachten bleven een fris verloop kennen. Temperaturen van +1 tot +2 graden waren heel normaal. Echter, het koudst werd het in het zuidoosten van deze regio. Op zaterdagochtend 18 april noteerde Ad Vermaas uit Siegerswoude de vierde aprildag met vorst in de hut en de achtste dag met grondvorst.

ZEER ZACHT

Van maandag 20 tot en met maandag 27 april (K(W)oningsdag) bleef het, op een enkele uitzondering na, zeer zonnig. Tevens was het tot en met donderdag 23 april zeer zacht, maar de vrij krachtige, vermaledijde oostenwind was wel nadrukkelijk aanwezig en maakte het gevoelsmatig uiteraard veel frisser. Met zeer veel tuineffect wisten Drachten-W en Haulerwijk op donderdag 23 april zelfs een zomerse dag (26,1 en 25,2 graad) in de wacht te slepen. Wat betreft de overige waarnemers had Rottevalle 24,4 graad, Boornbergum 23,5 graad, Opeinde 23,3 graad, Siegerswoude 23,1 graad en Sumar 22,5 graad.

ENIGE REGEN

In de nacht naar zondag 26 april rapporteerde Siegerswoude nog eenmaal een koude en vorstige nacht (-0,4 graad), maar opkomende bewolking liet dat voor de rest van de maand niet meer toe. Die bewolking liet vanaf dinsdagmiddag 28 april eindelijk weer eens wat water los op de inmiddels sterk uitgedroogde bovenlaag. Echter, de hoeveelheden (7 tot 11 mm) waren te klein om het gezakte grondwaterpeil weer wat te doen opkrikken.

CIJFERS APRIL

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 11,0 10,3 H. Reitsma
Drachten 10,0 - KNMI
Drachten-W 13,5 10,8 R. Visser
Haulerwijk 6,5 10,3 G. Teijema
Opeinde 11,1 10,1 J. Booi
Rottevalle 10,7 10,1 J. Arendsz
Siegerswoude 8,3 9,6 A. Vermaas
Sumar 12,0 10,0 D. Strijker
Ureterp 8,0 - U. Hosper
Gemiddeld 10,1 10,2  
Norm 46,0 8,7  
Te kort 35,9 1,5 Te warm
       
Zonuren 282    
Normaal 179    
Te zonnig 103    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W