MEI: MEER RILLEN DAN ZWETEN

IN VOGELVLUCHT

Mei was veel te koud, veel te droog en het aantal uren zon was vrij normaal. Het bestaat nog: een maand die te koud kan uitvallen. Deze maand was er een voorbeeld van en dat mag best een unicum worden genoemd. Maart 2018 werd veel te koud, maar daarna was het telkens (veel) te warm/zacht. Nu hadden we (wat een domper na die mooie aprilmaand) weer een koud exemplaar te pakken en hoe. Gebruikelijk voor de bloeimaand is 12,7 graad, maar het etmaalgemiddelde kwam nu niet verder dan 11,5 graad. Was mei vorig jaar recordzacht (16,8 graad), nu werd het de koudste maand in zijn soort sinds 2013 (ook 11,5 graad). De kou zorgde voor relatief weinig groei en debet daaraan was ook de neerslag. Met 26,4 mm tegen normaal 61 mm was het duidelijk veel te droog. Het aantal uren zon was vrij normaal. Ze scheen 219 uren en dat is een surplus van slechts 3 uren.

AANHOUDEND KOUD

Deze maand kende een triest, droog en koud begin. In de loop van woensdagmiddag 1 mei kwam nog een glimp van de zon voor, maar voor het overige was het bewolkt. De middagtemperatuur kwam niet hoger dan 11 graden. Na woensdag veroorzaakten twee depressies boven Scandinavië een aanhoudende koude en onstabiele noordwestelijke stroming. Tot en met dinsdag 7 mei vielen er, afkomstig vanaf de Noordzee, enkele buien of buitjes waarvan sommige met hagel. Overdag werd het 10 tot 12 graden en tijdens opklaringen zakte het kwik in de nachten plaatselijk naar het vriespunt. Op dinsdagochtend 7 mei meldden de waarnemers uit Rottevalle en Siegerswoude witgevroren weilanden, grondmist en een minimum van respectievelijk -0,4 en -1,1 graad.

WAT WARMER

Op woensdag 8 en donderdag 9 mei verplaatste zich een depressie over Engeland via de Noordzee richting het noordoosten. Deze depressie bracht niet alleen zachtere lucht met zich mee, maar op woensdag ook vrij veel bewolking en met name in de namiddag en avond een enkele bui. Donderdag bleef het droog, scheen geregeld de zon en werd het aangenaam warm. De temperatuur liep uiteen van 20,1 graad in Rottevalle tot 17,4 graad in Siegerswoude. In de nacht naar vrijdag passeerde een actieve bui (Siegerswoude 4,1 mm) en was het weer gedaan met de ‘warmte’.

WITTE WEILANDEN

In de buurt van Ierland kwam zaterdag 11 mei een hogedrukgebied van 1042 hPa tot ontwikkeling. De bijbehorende noordelijke stroming liet, tot en met maandag 13 mei, wederom geen hogere temperatuur toe dan 13 tot 15 graden tegen gebruikelijk 18 graden. Ook de nachten waren weer behoorlijk fris en op maandagochtend 13 mei rapporteerden verscheidene waarnemers wederom witte weilanden, dus vorst aan de grond. In de weerhut registreerde Siegerswoude zelfs de tweede vorstnacht van deze maand, namelijk -0,2 graad. Na maandag wandelde het hoog in rustig tempo richting Scandinavië. De stroming draaide daardoor naar het oosten, waardoor het kwik, zowel ’s nachts als overdag, langzaam winst kon boeken. Overigens was er tot en met woensdag 15 mei flink wat zon, maar storingen in de bovenlucht veroorzaakten donderdag 16 en vrijdag 17 mei vrij veel bewolking met later op donderdagavond een bui en vrijdagochtend/avond wat regen of een bui(tje).

WEER EENS WARMTE

Een depressie ten oosten van ons zorgde zaterdag 18 en zondag 19 mei, eindelijk, voor aanvoer van zachte lucht. Tijdens flinke zonnige momenten werd voor velen op zaterdag de eerste warme dag van de maand binnengehaald. Haulerwijk mat 24,7 graad tegen Sumar 22 graden. Van maandag 20 tot en met woensdag 22 mei trok de depressie richting Denemarken. De wind kromp meer naar het noordwesten, waardoor het andermaal koeler werd. Het bleef (vrijwel) droog.

ZEER WISSELEND

Donderdag 23 en vrijdag 24 mei werden fantastische dagen met flinke perioden met zon en een prachtige temperatuur van 21 tot en met 23 graden. Hoewel met bewolkte condities werd het ook op zondag 26 mei 20 graden. De laatste dagen van de maand/week zette het voorjaarsweer niet echt door. Depressies zorgden min of meer voor een dipje. Het werd wat wisselvalliger en er viel weer eens de broodnodige regen. Een actieve storing veroorzaakte later op zondagmiddag en zondagavond 26 mei 11 tot 16 mm regen. Ook in de nacht naar Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) en in de loop van donderdagavond was het wat nattig (1 tot 2 mm). Wisselvallig was tevens de temperatuur. Op dinsdag 28 mei werd het 15 tot 17 graden, maar op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 mei kon lokaal weer een warme dag worden bijgeschreven. Overigens werd het in de nacht naar woensdag nog vrij koud. Siegerswoude had zelfs minimaal 1,7 graad met op klomphoogte lichte vorst en dus opnieuw witberijpte weilanden (de elfde dag aldaar in successie).

CIJFERS MEI

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 28,0 11,5 H. Reitsma
Drachten 22,3 - KNMI
Drachten-W 26,6 12,0 R. Visser
Haulerwijk 27,0 11,6 G. Teijema
Opeinde 22,9 11,4 J. Booi
Rottevalle 22,9 11,7 J. Arendsz
Siegerswoude 28,0 11,0 A. Vermaas
Sumar 26,2 11,5 D. Strijker
Ureterp 33,5 - U. Hosper
Gemiddeld 26,4 11,5  
Norm 61,0 12,7  
Te kort 34,6 1,2 Te koud
       
Zonuren 219,0    
Normaal 216,0    
Te zonnig 3    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W