NOVEMBER: OVERVLOED AAN WATER EN WARMTE

IN VOGELVLUCHT

De slachtmaand was te zacht, veel te nat en de hoeveelheid zon was vrij normaal. November sloot naadloos aan bij zijn voorgangers. Immers, september en oktober waren (veel) te nat en november deed daar niks voor onder. De Noordzee miste z’n uitwerking allerminst. Telkens weer werden buien, gevormd op die grote plas, met een doorstaande noordwestelijke stroming naar onze omgeving getransporteerd. Het was al nat, maar de grond raakte steeds meer verzadigd. Met een regiototaal van 105,1 mm tegen 89 mm normaal was dat natuurlijk logisch te noemen. Hoewel er 3 vorstdagen en 8 dagen met hagel konden worden opgetekend, lagen de temperaturen over het algemeen (ver) boven het gebruikelijke. Uiteraard gaf dit een te hoog etmaalgemiddelde. Dit kwam uit op 6,9 graad. Gewoonlijk is 6,3 graad. Als contrast was het vorig jaar veel te koud (5,3 graad) en behaalde de record superzachte november van 2015 een waarde van … 9,3 graad. Tussen de diverse buien door kwam de zon er dikwijls aan te pas. En ziehier. Gemiddelde over onze regio scheen de zon 60 uren en dat was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 59 uren.

GERING

Aan het begin van de maand was er invloed van een hogedrukgebied ten zuiden van ons, maar toch wisten zwakke storingen door het zogenaamde kordon te breken. De hoeveelheden (1 tot 4 mm) waren echter, tot en met zaterdagmiddag 4 november, gering. Af en toe was er ook ruimte voor de zon en tijdens de momenten met zon kwam er nog een prima temperatuur voor de tijd van het jaar tevoorschijn. Zo registreerde Sumar op woensdag 1 november 14,6 graad en had Opeinde op donderdag 2 november 15,2 graad. Overigens volgde een frisse nacht met op vrijdagochtend 3 november in Siegerswoude 3,4 graad.

BUIEN

Die lage temperatuur was een blijvertje en ook aan de onbestendigheid (depressies gingen zich nestelen boven Scandinavië) kwam geen einde. Later op zaterdagmiddag/avond 4 november regende het een poos en zondag overdag 5 november en in de nacht naar maandag 6 november trokken enkele buien/buitjes vanaf de Noordzee landinwaarts. Al met al bedroeg de (natte) oogst 5 tot 10 mm.

EERSTE VORST

Op maandag 6 november en zeker op dinsdag 7 en woensdag 8 november zorgde een uitloper van hogedruk voor enige stabilisatie. Tevens waren er op maandag en dinsdag flinke perioden met zon. Ook in de nacht van maandag op dinsdag waren er heldere condities, waardoor het behoorlijk snel kon afkoelen. Vorst aan de grond deed zich in de nanacht en vroege ochtend overal voor en op waarnemingshoogte rapporteerde Siegerswoude zelfs de eerste vorst (-0,3 graad). De andere stations bleven in de spreekwoordelijke wachtkamer zitten, want Opeinde boekte 1,1 graad, Sumar 0,8 graad, Drachten-W 0,6 graad, Boornbergum en Haulerwijk 0,5 graad en Rottevalle 0,2 graad. Dankzij bovengenoemde zonnige perioden kon het maandagmiddag nog opwarmen naar 10 tot 12 graden. Later op dinsdagmiddag en woensdag was de lucht betrokken, waardoor het kwik op woensdag bleef steken op een kille 8 graden.

NIKS AAN

Vanaf donderdag 9 november werd het wederom wisselvalliger. Het was echt van dat niks aan weer. Het was van dat vieze soms naargeestige weer. Elke dag viel er wel wat regen of buien en tot en met vrijdag 17 november ving Boornbergum 37 mm op tegenover Siegerswoude 24,3 mm. Standvastig (neerslag)herfstweer dus, maar dat kon niet gezegd worden van de temperatuur. Overdag varieerde die van 7 tot en met 11 graden en ook de minimumtemperaturen waren aan een flinke schommeling onderhevig. In de nacht naar woensdag 15 en in de nacht naar donderdag 16 november werd het niet kouder dan 9 graden. Daarentegen zakte het kwik op vrijdagochtend 17 november in Siegerswoude weg naar 0,6 graad. Overal waren platte daken en het gras wit gevroren, maar een opstap naar winterweer was het beslist niet.

BOEMAN

Nee, integendeel, want op zaterdag 18 en zondag 19 november kwam, dankzij kleinschalige depressies boven Scandinavië, de buientrein vanaf de Noordzee weer op gang. Van maandag 20 tot en met vrijdag 24 november waren depressies in de buurt van Schotland de boeman. Aan het schrikbeeld waren we evenwel gewend, namelijk veel bewolking, een bups regen en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Die belandden in de dubbele cijfers en op woensdag 22 en donderdag 23 november steeg het kwik naar 12 tot 14 graden. Vanaf zaterdag 25 november werd het opnieuw frisser, maar met waarden van 6 graden overdag en ’s nachts rond het vriespunt waren dat normale temperaturen voor het einde van deze maand. Verder kwamen vanaf de Noordzee buien opzetten. Sommige buien gingen vergezeld van hagel en op donderdag 30 november waren ook natte sneeuwvlokken te aanschouwen. Een aanzet tot winterweer betrof dit overigens ook niet.

CIJFERS NOVEMBER

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 117,0 7,2 H. Reitsma
Drachten 114,7 - KNMI
Drachten-W 100,9 7,1 R. Visser
Haulerwijk 102,1 6,6 G. Teijema
Opeinde 102,4 7,1 J. Booi
Rottevalle 103,4 6,9 J. Arendsz
Siegerswoude 102,2 6,5 A. Vermaas
Sumar 93,7 7,0 D. Strijker
Ureterp 109,5 - U. Hosper
Gemiddeld 105,1 6,9  
Norm 89,0 6,3  
Overschot 16,1 0,6 Te warm
       
Zonuren 60    
Normaal 59    
Te zonnig 1    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W