FEBRUARI: EEN BEETJE SAAI MET EEN STORMACHTIG SLOT

IN VOGELVLUCHT

Februari was veel te zacht, te nat en te somber. Aan het begin van de maand had menigeen nog de hoop dat het nog wel wat zou gaan worden met de winter. Dat bleek ijdele hoop, want Europa werd meteen volgepompt met zachte lucht. Tja, en toen de wind na 5 februari uit het oosten ging waaien was er ineens geen koude lucht meer voorhanden. De vorstperiode die volgde was dan ook weinig indrukwekkend. In de tweede helft van de maand kon het winterboek definitief worden gesloten. Met neerslag en hoge temperaturen zorgden depressies voor een afgedane zaak. De gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg 4,3 graad tegen normaal 2,8 graad. Vorig jaar was de maand met 4,2 graad ook al aan de veel te zachte kant. De droogte werd ingeruild voor flink wat nattigheid. Het totaal kwam uit op 70,6 mm. Gewoonlijk is 61 mm. Het werd de somberste februari sinds 2011. Toen scheen ze 67 uren tegenover nu 71 uren. Gebruikelijk is 85 uren.

ZACHT

Woensdag 1 februari kende met 4 tot 5 graden een koud verloop. Overdag bleef het droog, maar in de loop van de avond en nacht viel er enige regen. Niks bijzonders, maar deze neerslag vormde de scheidingslijn tussen de koude en de aan de winnende hand zijnde zachte lucht. En zacht was het op donderdag 2 en vrijdag 3 februari. Op vrijdag steeg het kwik naar 10 tot 11 graden. De bewolking was echter in de meerderheid en in de ochtend viel er wat lichte regen. De mooiste dag werd de donderdag. Het bleef droog, er waren zonnige perioden en Boornbergum noteerde 12,5 graad, Opeinde 12,1 graad, Drachten-W 11,7 graad, Sumar 11,4 graad, Rottevalle 11,3 graad, Siegerswoude 11,2 graad en Haulerwijk 10,6 graad. Sommigen spraken reeds over voorjaar(stemperaturen), maar in de meteorologie is van een dergelijke temperatuur pas echt sprake bij 15 graden of meer.

IJSKOUDE OOSTENWIND

Van zaterdag 4 tot en met maandag 6 februari was het licht wisselvallig. De meeste neerslag plaste in de nacht naar zondag 5 februari neer, namelijk Siegerswoude 9,7 mm. Met 5 tot 6 graden op zondag en maandag was de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar. Na maandag werd het, door invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië, belangrijk kouder. Compleet winter? Nou niet echt. Er viel weleens wat sneeuw, maar de hoeveelheden waren zeer gering. Tijdens flinke opklaringen daalde het kwik in de nacht naar vrijdag 10 februari naar -4 tot –4,5 graad. Overdag lag de temperatuur, door de vele bewolking, ook veelal onder nul, maar schaatsplezier was en kwam al helemaal niet aan de orde. De sterke oostenwind, ruim kracht 4, hielp bepaald niet mee om een sterke ijsvloer tot stand te laten komen. Die vervelende, vermaledijde rotwind deed het overigens wel ijzig koud aanvoelen. En wat heb je aan een zeer onaangenaam en onbelangrijk weertype? Helemaal niets toch?

LENTEKRIEBELS

Na dinsdag kantelde de as van het hogedrukgebied naar het zuidoosten. Vanuit die richting kwam de aanvoer op gang van zachtere lucht. In de nacht en vroege ochtend vroor het nog wel 1 tot 3 graden, maar op maandagmiddag 13 en dinsdagmiddag 14 februari werd het, tijdens flink wat zonneschijn, maar liefst 6 tot 9 graden. En wat te denken van woensdag 15 februari. Opnieuw was het zonnig, maar wat een verschil tussen ochtend en middag. Waanden we ons in de ochtend in de winter (Siegerswoude –3,1 graad), ’s middags was het, geheel onverwachts, volop lente. Opeinde registreerde 16,1 graad, Boornbergum 16 graden, Haulerwijk 15,4 graad, Drachten-W 15,2 graad, Rottevalle, Siegerswoude en Sumar 14,7 graad. Wat betreft de sprokkelmaand was het sinds 17 februari 1961 niet meer zo zacht geweest.

REGEN EN WIND

De volgende dag (donderdag) 16 februari stonden we, met vrij veel bewolking en hooguit 8 graden, weer met beide benen op de grond. Een weersverbetering was echter niet meer ophanden. De hogedrukgebieden werden als het ware van de weerkaarten weggevaagd en depressies ten noorden van ons werden steeds brutaler. Donderdag bleef het nog droog, maar vanaf vrijdag 17 februari werd het steeds wisselvalliger. De ‘winter’ hield het daardoor voor gezien en voor de rest van de maand was het aanhoudend zacht (7 tot 11 graden), winderig en flink onbestendig. Echt herfstig was het op donderdag 23 februari. Een depressie (976 hPa) koerste ’s middags in rap tempo over de Noordzee (noord van de Waddeneilanden) richting de Oostzee. Gedurende de dag speelde de zuidwestenwind op en wakkerde in de namiddag/begin avond aan naar hard tot stormachtig, kracht 7 tot 8, met daarbij windstoten tot plaatselijk 95 kilometer per uur. Ook later in de avond ging het nog even flink tekeer. Tevens viel er flink wat regen (20 tot 24 mm). Leek ook deze maand op weg te zijn om een hele droge maand te gaan worden, aan die illusie kwam met bovengenoemde hoeveelheden snel een einde. Uiteindelijk werd het toch nog een natte boel, want vanaf zondag 19 februari tot aan het einde van de maand verzamelde Siegerswoude 68,7 mm, Sumar 67,3 mm, Haulerwijk 63,5 mm, Boornbergum 55 mm, Opeinde 52,3 mm en Drachten-W 38,2 mm.

CIJFERS FEBRUARI

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 68,0 4,3 H. Reitsma
Drachten 71,5 - KNMI
Drachten-W 47,2 4,5 R. Visser
Haulerwijk 72,3 4,1 G. Teijema
Opeinde 66,8 4,4 J. Booi
Rottevalle 76,0 4,4 J. Arendsz
Siegerswoude 85,0 4,1 A. Vermaas
Sumar 79,9 4,3 D. Strijker
Ureterp 69,0 - U. Hosper
Gemiddeld 70,6 4,3  
Norm 61,0 2,8  
Overschot 9,6 1,5 Te warm
       
Zonuren 71    
Normaal 85    
Te somber 14    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W