KOELE GRASMAAND MET MOOIE MOMENTEN

IN VOGELVLUCHT

April was te iets koud, te droog en iets te zonnig. De grasmaand viel in herhaling. Welke herhaling? Vorig jaar was de volgorde warm, kouder, koudst en laat het dit jaar weer zo zijn. Zo fris als vorig jaar (maandgemiddelde 8,2 graad) werd het niet, maar met 8,3 graad belandden we wel duidelijk aan de verkeerde kant van de normale streep (8,7 graad). De maand had ook veel goede momenten en die goede momenten kwamen voor in de vorm van zonneschijn. Het hemellichaam scheen 200 uren tegen normaal 179 uren. Vorig jaar (84,8 mm) was het supernat, maar nu werd de maand aan de te droge kant. Het regiototaal kwam uit op 34 mm. Gebruikelijk is 46 mm.

TEMPERATUURVERSCHILLEN

Na een mistig begin veroorzaakte een zwakke storing op zaterdagmiddag 1 april veel bewolking en enige regen of buien met plaatselijk onweer (Siegerswoude 8,5 mm). Een misse start, maar na 1 april deed een hogedrukgebied, met de kern boven Engeland, zijn positieve invloed gelden. In de nacht naar woensdag 5 en in de nacht naar donderdag 6 april was het enkel wat nattig, maar voor het overige bleef het, tot en met vrijdag 7 april, droog. Elke dag scheen van tijd tot tijd de zon, maar de temperatuurverschillen waren groot. Zo werd het op dinsdag 4 april in Drachten-W 19,8 graad, terwijl op donderdag 6 april de temperatuur bleef steken op 11 tot 13 graden. De matige noordwestenwind deed het nog iets frisser aanvoelen.

ZONDAG

Bovengenoemd hogedrukgebied verplaatste zich tijdens het weekeinde van 8 en 9 april over onze omgeving naar het oosten van Europa. Zaterdag was ronduit teleurstellend met veel bewolking en in de ochtend wat lichte (mot)regen. Zondag was het daarentegen zonovergoten en voorjaarsachtig. Na een koude start (Siegerswoude 1,8 graad) noteerde Rottevalle in de loop van de middag 22,8 graad, Haulerwijk 22,6 graad, Drachten-W 22,1 graad, Opeinde 21,1 graad, Siegerswoude 20,3 graad, Boornbergum 20 graden en Sumar 19,1 graad.

KKOUD

De warmte bleef, helaas voor velen, beperkt tot één dag. Twee opeenvolgende depressies op weg naar Scandinavië zorgden vanaf maandag 10 april voor een koude noordwestelijke stroming. Tot en met donderdag 13 april was het wisselend bewolkt en op woensdagmiddag/avond 12 april viel er regen (5 tot 8 mm). De maxima kwamen niet hoger dan 11 tot 13 graden en dat was een paar graden onder het langjarig gemiddelde van 15 graden.

PAASWEEKEINDE

Het lange paasweekeinde (vrijdag 14 tot en met maandag 17 april) zag er wisselvallig en eveneens koud (11 tot 13 graden) uit. Op Goede Vrijdag was het tamelijk bewolkt, maar bleef het (vrijwel) droog. In de nacht naar zaterdag passeerde een zone met regen (Opeinde 7,1 mm) Op Stille Zaterdag was de zon vaker te aanschouwen en tot de avond bleef het op de meeste plaatsen droog. Tijdens de beide paasdagen kreeg de zon flink wat ruimte, maar vooral op zondag en later op maandagmiddag kwamen enkele (hagel)buien tot ontwikkeling.

VORST(SCHADE)

Ook na de paasdagen bleef de lente ver weg. Oorzaak was het aanhouden van de kille noordwestelijke stroming. Aan de neerslag lag het niet. Dinsdag 18 april vormde zich lokaal wel een enkele bui met hagel, maar voor het overige bleef het tot en met vrijdagmiddag 21 april droog. Het was met name de temperatuur (uitzondering vrijdag 21 april maximaal 15 graden). Ondanks de aanwezigheid van de zon werd het niet warmer dan 8 tot 13 graden. Koud was het tevens in de nachtelijke uren. In de nacht naar donderdag 20 april daalde het kwik in Siegerswoude naar –3,8 graad, Boornbergum en Sumar –2,5 graad, Haulerwijk en Rottevalle –2,2 graad, Opeinde –1,8 graad en Drachten-W –1,1 graad. Deze pittige vorst veroorzaakte, doordat begin april alles al ver was uitgelopen, veel schade aan gewassen.

BUIEN

De voorjaarskou hield ons ook in de laatste week van deze maand in z’n greep. De temperatuur werd slechts 10 tot 12 graden en ’s nachts koelde het af tot rond het vriespunt (Boornbergum en Siegerswoude op donderdagochtend 27 april –1,5 graad). Maandagavond/nacht 24 april bedekte een regenzone onze regio, maar daarna werd het wisselend bewolkt. Dankzij een flinke portie kou in de bovenlucht kregen we forse stapelwolken te zien die uitgroeiden tot enkele (hagel)buien. Al met al lieten de buien 9 tot 15 mm neerslag achter. Een depressie in de buurt van Ierland deed op zondag 30 april de stroming naar het zuiden draaien en de kou enigszins verdwijnen. Het kwik boekte flink wat winst (Drachten-W 19,7 graad). De opmaat tot een warme meimaand?

CIJFERS APRIL

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 31,0 8,3 H. Reitsma
Drachten 36,0 - KNMI
Drachten-W 27,2 8,7 R. Visser
Haulerwijk 40,5 8,6 G. Teijema
Opeinde 33,7 8,5 J. Booi
Rottevalle 34,3 8,4 J. Arendsz
Siegerswoude 40,2 7,6 A. Vermaas
Sumar 29,9 8,3 D. Strijker
Ureterp 33,0 - U. Hosper
Gemiddeld 34,0 8,3  
Norm 46,0 8,7  
Te kort 12,0 0,4 Te koud
       
Zonuren 200    
Normaal 179    
Te zonnig 21    

DATA WeatherLink DRACHTEN-W