DECEMBER 2015: MIDDELANDS ZEEKLIMAAT IN FRYSLAN?

IN VOGELVLUCHT

December was onwezenlijk zacht, te droog en iets te zonnig. De weerelementen zonneschijn en neerslag kregen in deze maand nauwelijks of geen aandacht. Niet onterecht, want ze waren simpelweg 'weinig opzienbarend'. Zo vie er aan neerslag 69,8 mm en dat is ten opzichte van de normale hoeveelheid (85 mm) 15,2 te weinig. De zon kreeg veel speelruimte en de score liep op naar 75 uren (zonnigste december sinds 2009). Gebruikelijk is 50 uren.
Nee, het ging maar over ëën onderwerp en dat was de temperatuur. Superlatieven kwamen tekort. Evenals in November werden ook nu de niet nodige warmterecords gevestigd. De kerstdagen werden de zachtste ooit gemeten (00.00-24.00 uur) en verder kwam ht kwikt op maar liefst 23 dagen in de dubbele cijfers terecht. Ongekend. Oorzaak? El Nino en dus warmer oceaanwater en door de vastgeroeste luchtcirculatie versnelde luchtaanvoer vanuit die warme hoek? Hoe dan ook, in deze vorstloze wintermaand werd de gemiddelde etmaaltemperatuur bepaald op een recordhoge 8,9 graad. Het was een, tot dusver nooit waargenomen, winst van 5,7 graad. Onvoorstelbaar en de wintermaand werd, met gemak, zelfs nog zachter dan de allerzachtste maartmaand (2014, 8 graden) ooit waargenomen.

MINDER NAT

 Het zeer zachte weer wat in November heerste, kreeg in december een onvervalst vervolg. Zowel aan de grond als in de bovenlucht lbeef de wind uit het zuidwesten waaien. Derhavle bleef het tot en met dinsdag 8 december, gezien de temperatuurwaarden, zeer zacht en op dinsdagmiddag 8 december registreerde Haulerwijk 12,9 graad, Opende 123,4 graa, Boornbergum en Sumar 12 graden en Rottevalle 11,5 graad. De vele wind deed het echter veel frisser aanvoelen en waien deed het. In het sinterklaasweekeinde van 5 en 6 december woei de krachtige, kracht 6, wind met uitschieters tot 70 km per uur flink door de bomen.
Verder was het tot en met 8 december wisselvallig, maar wel veel minder nat (decadetotaal circa 11 mm) dan de laatste dagen van november.

BEZEM

Woensdag 9 december werd een mooie dag met flink wat zon. Op donderdag 10 en met name op vrijdag 11 december wer het daarentegen opnieuw onbestendig. Zaterdag 12 deed daar totaal niet aan onder. Eerst kregen we de zon te zien. Een uitdiepende depressie tot 1000 hPa, op weg richting de Waddeneilanden, haalde echtr even flink de bezem door de atmosfeer. In de loop van de middag begon het te regenen en in de avond nam de intensiteit alleen maar toe. Boornbergum tapte 20 mm af, Ureterp 18 mm, Haulerwijk en Opeinde 17,8 mm, Sumar 17,4 mm en Wijnjewoude 17,1 mm. Het 'strieminne waar' werd gecompleteerd door een tot har, kracht 7, toenemende westzuidwestenwind. De uitschieters reiten tot 80 kilometer per uur.

IETS FRISSER

Na het wegtrekken van bovengenoemde depressie kwam een hogedrukgebied boven onze omgeving tot stand. Daardoor bleef het op zondag 13, maandag 14 en dinsdag 15 december (vrijwel) droog en op zondag en dinsdagmiddag kwam de zon er meer en meer aan te pas. Met een middagtemperatuur van 8 tot 9 graden werd het iets minder zacht dan dat we gewend waren. En ontwend waren we ook de 'kou'. Tijdens flinke opklaringen zakte het kwik aan het begin van zondagavond 13 december in Rottevalle naar 2 graden. Op dinsdagochtend 15 december koelde het, tijdens dichte mist, in Rottevalle af naar 1,8 graad.

DAGRECORDS

Een tweetal storingen verzoorzaakten op woensdag 16 december veel bewolking en perioden met (mot)regen. De temperatuur ging in de namiddag flink omhoog en het kwik (12 graden) belandde weer in de dubbele cijfers. Na woensdag bleef het uitzonderlijk zacht en tot en met de kerstdagen kwam in die situatie geen verandering. Opnieuw sneuvelden DAGrecords en op donderdag 17 en dinsdag 22 december maten Haulerwijk en Boornbergum respectievelijk 14,5 en 13,5 graad.

KERSTDAGEN

In de nacht naar eerste kerstdag was er een zaeldzame volle maan te aanschouwen en dat was in 38 jaar niet meer voorgekomen. Gemist? helaas, want de volgende volle maan is pas weer te zien in 2034. Verder moge het duidelijk zijn. Ook tijdens de kersdagen stond een depressie in de buurt van Schotland garant voor de aanvoer van zeer zachte lucht. Op eerste kersdag (vrijdag 25 december) werd het 8 tot 9 graden, maar in de loop van de avond en nacht liep het kwit kop naar... 13 tot 14 graden. De volgende dag (zaterdag 26 december) handhaafde de termperatuur zich op hetzelfde niveau en zo zacht was het met de kerst nog NOOIT geweest. En weer na de kerstdagen? Later op zondag 27 december begon het wat te regenen, maar donderdag 31 december bedekte een regenzone onze regio en op oudejaarsmiddag viel er plaatselijk een licht buitje. De temperatuur kwam elke dag overigens iets lager uit. De opmaat tot een koude januari 2016?

CIJFERS DECEMBER

Station Neerslag mm Gem. Temp ºC Waarnemer
Boornbergum 73,0 8,9 H. Reitsma
Drachten 75,6 - KNMI
Drachten-W - - R. Visser
Haulerwijk 68,5 9,0 G. Teijema
Opeinde 69,0 9,1 J. Booi
Rottevalle 60,5 8,5 J. Arendsz
Wijnjewoude 68,7 - H. Tillema
Sumar 66,7 9,0 D. Strijker
Ureterp 76,0 - U. Hosper
Gemiddeld 69,8 8,9  
Norm 85,0 3,2  
Te kort 15,2 5,7 Te warm
       
Zonuren 75    
Normaal 50    
Te zonnig 25    

 

DATA WeatherLink DRACHTEN-W niet beschikbaar voor deze maand